DEN HAAG – De Belastingdienst waarschuwt dinsdag voor valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van banken. Volgens een zegsman van het ministerie van Financiën zijn er bij de belastingtelefoon al enkele tientallen meldingen van het zogeheten ‘phishing’ binnengekomen.

Eind juni kwamen de eerste meldingen van valse e-mails binnen die afkomstig zouden zijn van ABN AMRO. Kort daarop kwamen ook berichten binnen van valse e-mails van Rabobank en ING. De woordvoerder sluit niet uit dat er ook dergelijke e-mails namens andere banken zijn verzonden.

In de valse e-mails staat bijvoorbeeld dat de rekening door de bank wordt geblokkeerd in opdracht van de Belastingdienst. Om het probleem op te lossen moet de rekeninghouder dan bepaalde bankgegevens doorgeven. De Belastingdienst raadt mensen aan de mail direct weg te gooien. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de naam van de Belastingdienst bij dit soort activiteiten wordt misbruikt, aldus Financiën.

Internetfraude in het betalingsverkeer, met name door ‘phishing’, neemt flink toe. Vorig jaar ging het om 35 miljoen euro, ruim drie keer zo veel als in 2010, meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in maart.

Belastingdienst