De eerste Windows 8-apparaten zullen eind oktober in de winkels liggen. Het is de eerste keer dat Microsoft officieel een datum noemt.

De algemene verwachting was al dat Windows 8 in oktober zou verschijnen, nu is deze datum ook bevestigd. “Windows 8 zal in de eerste week van augustus klaar zijn voor partners en moet eind oktober breed beschikbaar zijn.”
Over specifieke landen zei Reller niets. Microsoft Nederland kon niet direct bevestigen of ons land bij de eerste lading zal zitten. Windows 8 komt bij de lancering wel direct beschikbaar in 109 talen. Nederlands zal daar hoogstwaarschijnlijk bij zitten.

‘Memorabel’

Ook Steve Ballmer, CEO van Microsoft, liet zich tijdens de conferentie kort zien. Hij stelde dat 2012 ‘het meest memorabele jaar’ in de geschiedenis van Microsoft zal worden. De CEO noemde, Halo 4, Bing, de aankoop van Skype, de komst van Windows Phone 8, de overname van Yammer, de lancering van Windows 8 en de eigen tablets Surface.

Microsoft toonde deze tablets in juni. Het is de eerste keer dat het bedrijf ook zelf de hardware van een pc gaat maken.

375 miljoen

Ballmer liet weten dat het bedrijf verwacht in de komende twaalf maanden 375 miljoen Windowscomputers te verkopen. Hij benadrukte nogmaals dat de positie van hardwarepartners door de komst van Surface niet verandert.

“We zullen misschien enkele miljoenen van de 375 miljoen apparaten voor onze rekening nemen.”

Kosten upgrade

Gebruikers van Windows XP, Vista of 7 kunnen voor 40 dollar upgraden naar Windows 8 Pro. In de winkels zal Windows 8 Pro 70 dollar gaan kosten. Nederlandse prijzen of specifieke lanceringsdata zijn niet bekend.

Voor alle mensen die na 2 juni een Windows-pc kopen of gekocht hebben, zal een update naar Windows 8 15 dollar kosten.

Vier varianten

Windows 8 krijgt vier varianten. Speciaal voor apparaten met ARM-chips, die veel gebruikt worden in tablets, zal Windows RT uitgebracht worden. Deze variant wordt standaard uitgerust met een touchversie van Microsoft Office.

Windows 8 Pro is een versie die vooral geschikt is voor professionals of ‘technologisch geïnteresseerden’. Extra’s in deze versie zijn onder meer encryptie, virtualisatie en pc-management. Daarnaast is er een standaardversie van Windows 8 en komt er nog een echte zakelijke variant. (bron: nu.nl)