Datatransmissie met een enkele laser haalt 43 terabits per seconde, een nieuw wereldrecord. De Deense onderzoekers van DTU Photonics’ High-Speed Optical Communications Group (HSOC) hebben daarmee hun record teruggepakt van hun Duitse collega’s

Het vorige wereldrecord stond op 32 terabits per seconde en dus gaan de Denen daar met 33 procent overheen. En daar zijn ze maar wat trots op, zo blijkt het uit hun publicatie erover. Overigens is de toepassing ook al getest in een opstelling met honderden lasers en dan wordt een datatransmissie gehaald van maar liefst 1 petabit per seconde.

Om aan te geven hoe veel de transmissie van 43 terabits per seconde is: dat is meer dan de data vanaf vijf 1 TB grote harddrivedisks die overgezet worden in een seconde, heeft Engadget becijferd.

Nieuwe type optische vezel

De Denen hebben op basis van dit onderzoek een eigen nieuw type optische vezel ontwikkeld samen met de Japanse telecomgigant NTT. De vezel bevat zeven glasdraden in plaats van 1 kern zoals in standaardvezels. Ondanks die zeven kernen is de totale glasdraad niet dikker dan de huidige glasdraden.

Volgens de onderzoekers moet de nieuwe toepassing een antwoord zijn op de enorme groei aan dataverkeer op het internet. Die groei wordt becijferd op 40 tot 50 procent per jaar. Dat levert een enorme toename aan CO2-uitstoot op en energiebesparing is daarom nodig terwijl de bandbreedte moet worden vergroot.