Het is precies elf jaar geleden dat Microsoft Windows XP uitbracht, één van de populairste Windows-versies ooit. “Het was een goed besturingssysteem”, zegt David Johnson, analist bij onderzoeksbureau Forrester,
“Het was een erg goed, zeer goed besturingssysteem….een fantastisch OS, omdat het veel van de pijn wegnam.” Ondanks de populariteit verliest Windows XP wel steeds meer terrein.

Ondersteuning
Sinds het verschijnen van Windows XP zijn er drie service packs verschenen. De eerste kwam uit op 9 september 2002, gevolgd door een tweede service pack op 25 augustus 2004. Het laatste service pack verscheen op 6 mei 2008. De ondersteuning van Windows XP eindigt in april 2014.

Microsoft hoopt echter dat Windows-gebruikers eerder afscheid nemen, aangezien het besturingssysteem niet meer van deze tijd zou zijn. Die hoop lijkt ongegrond. “Er is een kans dat bij 10% tot 15% van de organisaties de pc’s nog steeds op XP draaien nadat de ondersteuning stopt”, zegt Gartner-analist Michael Silver. “Dat is niet ongeweoon voor een Windows-besturingssysteem.”