In de laatste helft van vorig jaar zijn er in Nederland miljoenen Windows-computers via de Blackhole exploit-kit aangevallen. Dat blijkt uit cijfers van Microsoft. Blackhole infecteert computers via verouderde software. Het gaat dan om geinstalleerde programma’s waarvan de gebruiker niet de meest recente versie heeft geïnstalleerd. Het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige website met bijvoorbeeld een verouderde Java of Adobe Flash Player-versie volstaat om automatisch met malware besmet te raken.
Java Microsoft detecteerde in de laatste zes maanden van vorig jaar alleen in Nederland 7,9 miljoen aanvallen die het werk van een Blackhole exploit-kit waren. Daarbij speelden vooral verouderde Java-versies een belangrijke rol. 2,9 miljoen gedetecteerde aanvallen werden veroorzaakt door een Java-lek uit 2010. Ter verduidelijking, het gaat hier om detecties die door Microsoft werden waargenomen.
Microsoft adviseert Windows-gebruikers om alle software up-to-date te houden en dan met name Java. Daarbij moeten gebruikers beseffen dat er soms meerdere Java-versies geïnstalleerd kunnen zijn. “Zorg ervoor dat je alle onnodig geachte versies verwijdert”.

Update: in eerste instantie werd gesproken over infecties. Het gaat hier echter om detecties van Blackhole-aanvallen. Dit is in de tekst en titel aangepast