6 inspirerende vragen om succesvol te migreren naar de Cloud

6 inspirerende vragen om succesvol te migreren naar de Cloud

Met enige verbazing had ik een gesprek met iemand die ons de vraag stelde om wij wilden assisteren bij de migratie naar een Microsoft Office 365 cloudomgeving. Wat bleek? Er was op geen enkele manier een planning gemaakt. Tot mijn grote schrik waren er zelfs nog oude dozen met paperassen waar niemand van wist of het digitaal bewaard en gescand moest worden. Vandaar dat het mij inspireerde om deze vragenlijst te maken die je helpen succesvol te migreren naar de Cloud.

Vraag 1: Wat verhuizen we eigenlijk mee?

We helpen graag bij een succesvolle migratie, maar wat voor jouw bedrijf waardevol is bepaal je altijd zelf. Zie de migratie naar de Cloud dan ook als een belangrijk ‘verhuismoment.’ Het betekent letterlijk dat dit een prima gelegenheid is om eerst eens al het oude en ongewenste weg te gooien. Dat scheelt je achteraf ook een hoop dure digitale opslagruimte. En hoe minder je hebt, hoe makkelijker het zoeken is.

Vraag 2: Moet alles in de Cloud?

Het is enorm handig dat medewerkers met een cloudapplicatie altijd en overal kunnen werken. Maar moet alles in de Cloud? Ben je een productiebedrijf dan zal de aansturing van machines waarschijnlijk on premise gebeuren met eigen servers. Daarnaast is het zinvol om een lijst te maken van applicaties die mogelijk binnenkort uitgefaseerd worden. Die migreer je niet mee, maar bouw je af.

Vraag 3: Kan het ‘anders?’

Gewoon een vraag als eyeopener om je eens af te vragen of iets wat je al jarenlang op een bepaalde manier doet nog steeds wel noodzakelijk is. Het meest simpele is om datgene wat je hebt een-op-een over te zetten in een andere omgeving. Maar of je dan echt een efficiencyslag maakt durf ik te betwijfelen. Beter is om eens te onderzoeken of er processen zijn die anders kunnen. Het kan misschien wel gaan om het ontwikkelen van een slimme app waardoor managers die onderweg zijn even snel iets kunnen goedkeuren. Het zomaar overzetten naar de Cloud kan soms lijken op datgene wat in het verleden ook gebeurde toen onzinnige analoge processen gedigitaliseerd werden. Scherp blijven dus.

Vraag 4: Zijn de medewerkers voldoende betrokken?

Zoals je weet houden veel mensen niet van veranderen, tenzij ze op tijd de voordelen ervan inzien. Een succesvolle overgang naar de Cloud betekent dat je medewerkers al in een vroeg stadium moet betrekken. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat zij terugvallen op oude werkpatronen. Nodig collega’s bijvoorbeeld eens uit voor een informatiesessie waarin zij zelf hun wensen en eisen kenbaar kunnen maken.

Vraag 5: Wat is het kennisniveau van collega’s?

Jonge mensen die hun smartphone nooit loslaten zijn anders dan de oudere generatie werknemers, zeker als het om digitale vaardigheden gaat. Wie migreert naar de Cloud zal daarom met verschillende generaties rekening moeten houden. Belangrijk is om vast te stellen welke kennis noodzakelijk is en wat er op het gebied van cloudopleidingen moet gebeuren. Wie een eigen IT afdeling in huis heeft zou zeker kunnen overwegen om IT medewerkers opleidingen te laten volgen om nog eerder de zakelijke kansen van Cloud te herkennen.

Vraag 6: Hoe bewaken we de continuïteit?

Er komt een moment dat de data overgezet gaat worden, terwijl er tegelijkertijd ook moet worden doorgewerkt. Daarom zorgen we er samen voor dat er een goed draaiboek gemaakt wordt met een duidelijk beschreven stappenplan.

Ook succesvol migreren naar de Cloud?

We geven graag vanuit de praktijk de antwoorden op alle andere Cloud gerelateerde vragen.

Danny Dikstaal.