Bijna lente…De periode om ook jouw IT te laten groeien!

Bijna lente…De periode om ook jouw IT te laten groeien!

Ken je dat? Je krijgt ineens een ingeving. Dat had ik laatst ook toen ik zag dat alles in de natuur weer gaat groeien en er een mooie vergelijking te maken valt met de business waarin ik werk. Groei bereiken in business is namelijk onlosmakelijk verbonden met het op de juiste manier laten groeien van IT. Kijk maar naar de volgende zes parallellen die er te trekken zijn:

Groeien heeft licht nodig

Zie het licht maar als ‘jouw idee’, want als je dat niet ziet of hebt blijft het symbolisch donker. Het gaat erom dat er altijd een reden is waarvoor je een investering doet om groei te bereiken. Anders betaal je simpelweg teveel en bestaat er een kans op donkere spookfacturen. Teveel licht is overigens ook niet goed…

De juiste voedingsbodem

Wil je een IT project succesvol laten slagen, dan heb je een rijke voedingsbodem nodig. Dat is in dit geval een professioneel projectteam waarbij de juiste mix van mensen allesbepalend is. Net zoals in de natuur kan een foute of onnodige stof de groei vertragen of zelfs doen stilvallen. Heb je ook weleens met iemand samengewerkt waarvan achteraf bleek dat het een groeiverstorende factor was? Besteed dus tijd aan de juiste samenstelling van jouw voedingsbodem.

Je moet het water geven

Het water geven kun je zien als de flow die nodig is om mensen met de IT verandering mee te krijgen. Planten hebben vanaf het allereerste moment water nodig. Mensen hebben vanaf het allereerste moment informatie nodig, anders groeien ze niet mee met jouw idee of groeien ze een ongewenste richting op. Ga je bijvoorbeeld van een on premise naar een cloudomgeving, zoals Microsoft Office 365, zorg er dan voor dat je eerst goed inventariseert en pas dan je plannen bekend maakt.

Bijmesten

De juiste voedingsbodem kan die is er en na ‘het water geven’ volgt een training. Meestal worden medewerkers in een dagdeel of slechts enkele uren op nieuwe software getraind. Maar hoeveel procent van alle functionaliteiten wordt nu echt gebruikt? Dat komt vaak omdat er teveel ‘water’ gegeven wordt in een tekort tijdsbestek en dan verzuipen medewerkers door de overvloed aan informatie. Wat vrijdagmiddag geleerd is kan daardoor maandagochtend alweer grotendeels vergeten zijn. Bijmesten dus, anders valt de groei stil! Doe dat bijvoorbeeld door een key-user zijn of haar ervaringen aan anderen te laten vertellen of door het geven van korte herhalingssessies.

Af en toe wat snoeien om kracht te behouden

Planten kunnen te groot worden, maar netwerkstructuren en applicaties ook. Ze belemmeren dan het zicht en zorgen ervoor dat je niet meer met een frisse blik kunt kijken naar je business. Wellicht is het nu wel het uitgelezen moment om eens te bepalen of de kracht van jouw IT niet in vereenvoudiging zit, waardoor je wat meer lucht krijgt.

Of doorgroeien naar de wolken?

Bomen groeien graag naar de wolken, groei jij ook graag door met alle applicaties naar de Cloud? Dan kunnen medewerkers op elke plek waar ze naar de wolken kunnen kijken ook gebruikmaken van alle kantoorapplicaties. “The sky kent inmiddels geen limits meer!”

Als je net als ons zin hebt om de zon (weer) te laten schijnen in jouw IT omgeving, neem dan vrijblijvend contact met ons op om te onderzoeken waar groei te realiseren valt.

Reacties stel ik er op prijs.

Danny Dikstaal.