De positieve impact van (goed)werkende IT systemen

De positieve impact van (goed)werkende IT systemen

Deze titel vond ik eerlijkheidshalve beter klinken. Een andere werktitel was: “Ken je de impact van defecte systemen?” Want laten we eerlijk zijn de kans op defecte systemen is overal aanwezig. Sinds begin januari zo ongeveer alle ambtenaren naar huis werden gestuurd, omdat het Citrix systeem vanwege een hackaanval uit de lucht moest, sta ik nergens meer van te kijken. Dus laten we het eens positief omkeren en kijken wat de impact is als systemen wel goed werken:

“Altijd veilig klantcontact”

Goed werkende IT systemen zijn systemen waarbij er altijd sprake is van continuïteit in het klantcontact. Dus niet een CRM applicatie die in een eigen serverruimte staat en in de brand kan vliegen of gestolen kan worden, maar een CRM applicatie in de Cloud waar de back-up standaard voor geregeld is en niet elke onbevoegde zomaar even bij de klantgegevens of kroonjuwelen kan komen. Dat heeft impact! Vooral ook omdat veilige en goed werkende systemen voorkomen dat jouw bedrijf onverwachte boetes krijgt vanwege een datalek. Dat geld kan je beter in je zak houden.

“Medewerkers kunnen altijd e-mailen!”

Nu zal je denken dat dat niet zo bijzonder is. Maar de met Citrix werkende ambtenaren werden naar huis gestuurd maar konden vervolgens ook thuis lang niet allemaal van e-mail gebruikmaken. Het Nationaal Cyber Security Centrum gaf namelijk het advies gaf om het hele systeem uit te zetten. Ambtenaren konden tijdelijk echt helemaal niets. Het werd voor velen daarom een rustige dag. Hoe onthand zou jij zijn als plotseling je e-mail uitvalt?

De positieve impact van een goed werkend systeem is dat collega’s altijd onderling en met klanten probleemloos kunnen samenwerken. Dus niet alleen e-mailen, maar ook al het andere wat tegenwoordig bij klantcommunicatie komt kijken. Dat verstevigt de relatie. Waar continuïteit van afhankelijk is? Goede en veilige verbindingen en duidelijke back-up scenario’s voor als er onverhoopt toch iets mis mocht gaan.

“Een veilige werkomgeving voor alle medewerkers”

Positief is ook alles wat er gebeurt op het gebied van fysieke veiligheid. Een goed werkend door IP gedreven alarmeringssysteem is een mooi voorbeeld van iets wat menselijke impact heeft. Tegenwoordig bieden we zelfs beveiligingscamera’s aan in een abonnement waar de politie tijdens calamiteiten rechtstreeks mee kan kijken. LiveView heet dat. Inbrekers of overvallers worden er nerveus van. Het wordt door de meldkamer geactiveerd op het moment dat er echt nood aan de man is. Mooi toch dat dit tegenwoordig met technologie kan?

Deze blog was bedoeld om je aan het denken te zetten. Systemen zijn er namelijk om onze dagelijkse werkzaamheden te vereenvoudigen en onze veiligheid te verbeteren. De realiteit is dat het omgekeerde ook waar is. De impact van defecte systemen kan groot zijn. De bedrijfsveiligheid en individuele veiligheid kan ermee in gevaar komen en bij (langdurige) stilstand kan zelfs het bestaansrecht op spel komen te staan.

We zouden het positief afsluiten!

Daag ons maar uit als je het gevoel hebt dat er ergens een systeem is wat verbetering nodig heeft. Maar ook als je denkt dat een bepaalde werkwijze misschien beter, sneller en veiliger in een Cloud omgeving kan plaatsvinden. Aandacht geven aan goedwerkende IT systemen levert altijd is iets op.

Danny Dikstaal