Digitale veiligheid is soms nog dommer

Digitale veiligheid is soms nog dommer

De meeste mensen begrijpen wel dat een laptop schoonmaken met water en sop waarschijnlijk het einde betekent van dit apparaat. Bij digitale veiligheid gaat het meestal ook mis omdat mensen domme dingen doen, maar dan onbewust. Digitale onveiligheid ZIE je namelijk meestal niet en je ervaart het pas als het te laat is. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Dit zijn vier gesignaleerde onveilige voorbeelden uit de praktijk:

De meest gevaarlijke wachtwoorden
Het is letterlijk digitale onveiligheid die je in eerste instantie niet ziet. Maar als je het toetsenbord omkeert dan zie je op de achterkant het wachtwoord staan om op de PC in te loggen. Soms nog in de overtreffende trap: je ziet het wachtwoord wel, namelijk op een memoblaadje dat op het beeldscherm geplakt is. Het komt in de praktijk helaas echt voor, zelfs op scholen en kinderdagverblijven. Inbrekers en andere onbevoegden hebben volledige toegang tot alles wat je zou moeten beschermen.

Even gebruik maken van iemands laptop
Prachtig dat je vanaf elke laptop of PC op je e-mail account kunt inloggen. Het gebeurt vaker dan je denkt. Wat ook vaker gebeurt is dat vergeten wordt om de e-mail account weer af te sluiten. De e-mail box met alle zakelijke- en privacygevoelige gegevens staat minutenlang volledig open voor iemand die zo vriendelijk is geweest om even zijn hardware uit te lenen.

Onveilig werken vanaf huis
Even snel de thuis PC pakken om in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Helaas is het zo dat deze PC niet voorzien was van de laatste virusscanner en in verband met het downloaden van een onbetrouwbaar spelletje door de kinderen plotseling geïnfecteerd is. Het bedrijfsnetwerk nu ook?

Alles handig op een stickie
Wie maakt er gebruik van externe opslagmedia, zoals USB-sticks of andere externe harde schijven? Wel een eentje kwijt geraakt? Dat is precies waarom bedrijven en overheden verplicht zijn om dit soort verlies als datalek te melden. Daarnaast zijn er nogal wat netwerken geïnfecteerd geraakt doordat een onschuldig lijkende hacker even een USB-stick wilde gebruiken. Beter is het om externe opslag te vermijden en je data centraal op te slaan in veilige Cloud omgevingen. Natuurlijk beveiligd met goede toegangscodes zodat alleen bevoegden toegang hebben.

Het kan slimmer
Met een groeiend aantal geconnecteerde apparaten neemt het risico om niet digitaal veilig te zijn toe. Slim is dus vooral om de menselijke kant extra aandacht te geven en duidelijk te maken dat het bijvoorbeeld slimmer is om e-mail met bijlagen minder te gebruiken, bestanden centraal op te slaan, afspraken te maken waar je iets opslaat, samen te werken aan één documentversie en nog heel veel meer. Maak het zichtbaar en leg vooral uit waarom extra digitale veiligheid noodzakelijk is en hoe het iedereen op een persoonlijke manier beschermt. Dat is slim!

Eens doorpraten?
Start hier het gesprek over digitale veiligheid met ons, want we beveiligen digitaal jouw data maar ook je bedrijfspand.