Meer digitalisering, meer kans op onveilige werksituaties

Meer digitalisering, meer kans op onveilige werksituaties

Niet zo lang geleden had je geen Cloud, tablets, smartphones, apps of sociale online verbindingen. Het veilig omgaan met data was veel eenvoudiger en overzichtelijker. Het netwerk werd beschermd op eigen servers (on premise) en kostbare bedrijfsinformatie kon via veel minder apparaten dan tegenwoordig ongewenst het pand verlaten. Sinds werknemers zowel persoonlijke als zakelijke data op dezelfde apparaten verwerken is de complexiteit rondom digitale veiligheid sterk toegenomen.

Digitale veiligheid garanderen wordt nog complexer!

Sorry, maar het is niet anders. De IoT trend, Internet of Things, waarbij nog meer apparaten aan het internet verbonden worden, maken het garanderen van digitale veiligheid er niet eenvoudiger op. Het is niet ondenkbaar dat de “zelf-bestellende-koelkast” die met het internet verbonden wordt voorzien kan worden van een virus. Vanuit een privé situatie van een medewerker kan dus plotseling het bedrijfsnetwerk geïnfecteerd worden. Ook zijn er onbetrouwbare apps in omloop die op de achtergrond de microfoon van de smartphone activeren waardoor er op afstand afgeluisterd kan worden. Wat ga jij daar tegen doen?

Tijd om maatregelen te nemen

Ondanks een grotere kans op onveilige werksituaties zijn er gelukkig maatregelen te nemen om digitaal veilig te werken in Cloudomgevingen. Zo zijn er tools beschikbaar waarmee verdachte activiteiten van gebruikers of apparaten automatisch geïdentificeerd worden. Daarnaast is het van belang dat alle digitale connecties gecontroleerd worden, want de kans dat je iets over het hoofd ziet is niet ondenkbaar. Vaak worden laptops en computers beveiligd, maar is een hacker toch binnengekomen via een verouderde applicatie met een te eenvoudig wachtwoord. Maatregelen nemen betekent dat we samen op zoek gaan naar mogelijk zwakke schakels in het netwerk.

Veilig digitaal werken onder controle

We kiezen ervoor om niet te technisch te worden, maar vooral te laten weten dat er binnen Microsoft Office 365 een prima oplossing is: Azure Advanced Threat Protection (ATP). Vanaf slechts enkele euro’s per maand per medewerker worden de devices en de data die werknemers genereren beschermd. Het is een intelligente tool die verdachte gebruikersactiviteiten signaleert en aanvallen van buitenaf detecteert. Enerzijds goed voor de organisatie, anderzijds zullen collega’s het beter beschermd zijn van persoonlijke gegevens ook waarderen. (AVG)

Eens doorpraten over veilig digitaal werken?

Wil je onveilig digitaal werken voorkomen of weet je niet zeker of jouw bedrijfsdata goed beschermd is tegen toenemende online aanvallen, neem dan hier contact met ons op.