Thuiswerken: No problem of big problem?

Thuiswerken: No problem of big problem?

Kijk eens goed naar wat er hier aan de hand is. Zie je het al? De rode koffiebeker doet iets positiefs vermoeden. Toch verbazen mijn vrouw en ik ons ergens over, omdat het erop lijkt dat er door werkgevers, maar ook werknemers structureel iets wordt vergeten. We lichten het toe met een persoonlijk verhaal en zouden heel graag jouw mening willen horen.

Onze verbazing

Natuurlijk zie je op de foto een ‘thuiswerkplek’ of zou dit toch gewoon de keuken moeten zijn? Onze verbazing is dat we in onze vriendenkring dit soort taferelen steeds vaker tegenkomen. Vrienden van ons die aan de eetkamertafel, keukentafel of andere plek in huis aan het werk zijn. Is dat fijn? Wat wij zien is vooral:

  • Een harde, oncomfortabele stoel.
  • Een verkeerde werkhoogte.
  • Een klein laptopscherm.
  • Een inspiratieloze ruimte
  • Een plek waar elk moment een kind naar binnen kan rennen en je afgeleid wordt.

No problem? Of betekent dit mogelijk ook pijn in de schouders, de handen, rugproblemen en andere ongemakken zoals vermoeidheid? Het lijkt erop dat thuiswerken erin is geslopen zonder altijd even goed na te denken over de faciliteiten.

De exodus van kantoortuin naar privékokon

Steeds meer kantoormedewerkers ontvluchten de kantoortuinen. Zij kunnen niet rustig meer bellen of nadenken en als zij dit toch willen doen dan zijn de kleine vergaderruimtes bezet. Misschien herken jezelf ook wel de collega die van de kleine vergaderruimte zijn of haar dagelijkse werkplek gemaakt heeft. Je kan er nooit gebruik van maken!

Dus thuiswerken is een prima alternatief. Het bespaart je immers reistijd, je bent een stuk productiever, je werkgever spreekt er vertrouwen mee uit en je kan ongestoord nadenken, zolang je natuurlijk niet in de keuken zit. En tijdens lunchtijd even een was in de wasmachine gooien is ook handig. Ja, thuiswerken geeft ook een betere work life balance.

Blije gezichten thuis

Mijn vrouw is heel blij met mij. Omdat het ons vak is heb ik natuurlijk geregeld dat zij een grote monitor heeft, werkt met een los toetsenbord, voorzien is van een docking-station en niet te vergeten zit op een ergonomische bureaustoel. Maar waarom zou je privé deze investeringen moeten doen? We zijn erg benieuwd naar jouw mening en ervaringen.

Wat is de thuiswerk etiquette?

Ben je zelf verantwoordelijk of mag je van je werkgever ook een bijdrage verwachten? Los van deze discussie gaat het ons vooral om jouw comfort en gemak. We geven je graag advies hoe je prettiger en plezieriger thuis kunt werken en je werk een boost kunnen geven. Ook als je dit voor je werknemers wilt doen.

Danny Dikstaal. (Ook namens mijn vrouw)