Traag internet? Dit zijn enkele boosdoeners

Traag internet? Dit zijn enkele boosdoeners

Naast traag internet bestaat ook ‘het meest verschrikkelijke’ wat er bij je thuis of op kantoor kan overkomen. Namelijk geen internet! Bijvoorbeeld veroorzaakt door een ongenode, knagende gast. De kans dat je minimaal wat boze gezichten ziet is redelijk aanwezig, want sommige, vaak jongere, mensen denken dat hun hele leven afhankelijk is van het internet. Traag internet is ook vervelend en kent een aantal onverwachte oorzaken.

Met z’n allen op 1 frequentie

Om het eenvoudig uit te leggen; ben je weleens met de autoradio aan richting bijvoorbeeld België of Duitsland gereden? Dan werd je waarschijnlijk gestoord door, en van, de vele zenders die elkaar tijdens het rijden in de weg zitten. Voor wifi geldt hetzelfde. Doordat er veel wifi apparaten zijn die op de 2,4 GHz frequentie werken gaan ze met elkaar interfereren. Dan weer wel, dan weer niet een signaal. Enkele boosdoeners:

De magnetron

Even een recept opzoeken op je smartphone terwijl je iets in de magnetron hebt zitten? Dat kan voor problemen zorgen want er zijn veel magnetrons die op de 2.4 Ghz frequentie zitten. Plotseling heb je geen internet meer. Nu weet je waarom.

Bluetooth of draadloze apparaten

Ook elektrische apparaten met een bluetooth verbinding kunnen het internet trager maken of compleet verstoren. Denk daarbij aan de toename van draadloze alarmeringsinstallaties, draadloze telefoons en de bekende babyfoon. Hetzelfde geldt voor draadloze auto’s, drones en nog heel veel ander speelgoed wat voortbeweegt.

Hoe kan je interferentie voorkomen?

Allereerst zou je de wifi router zoveel mogelijk uit te buurt moeten laten van dit soort verstorende apparaten. Daarnaast moet je de wifiverbinding ook zien als een cirkel rondom de router die je groter of kleiner zou kunnen maken door andere routerinstellingen. Als voorbeeld zou je je af kunnen vragen of iemand aan de overkant van de straat, bijvoorbeeld wachtend bij de bushalte, jouw wifi signaal zou moeten kunnen ontvangen. Want dan neemt de kans op interferentie van anderen toe. ?

Het resetten van de verbinding

Mocht toch plotseling je wifi verbinding uitvallen, zet dan de computer uit, haal de modem en de eventuele router van het stroom. Wacht circa 1 minuut en zet daarna als eerste de modem weer aan. Meestal wordt na enkele minuten de internetverbinding weer actief op je computer, laptop, tablet of smartphone.

Tot slot een laatste tip: Koop handschoenen en een extra tandenborstel!

Helemaal geen internet kan ook komen doordat kabels kapotraken. Wist je dat het aanraken van een kabel kan zorgen voor corrossie, dus roest? Omdat je vingers zuren bevatten. Daarom had ik laatst iemand bij mij op bezoek die met een handschoenen aan en een tandenborstel mijn kabels aan het schoonmaken was. Verbinden blijft een vak.